„Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet kapott a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 46. oktatási intézmény munkáját ismerte el „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címmel. Az oklevelet Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át Kónyáné Tömpe Lívia a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatójának 2018. október 19-én. Az iskola Zala megyében a másodikként nyerte el az elismerő címet.

Az intézmény azzal érdemelte ki a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet, hogy gyakorlati fogyasztóvédelmi ismeretekre tanítják a diákokat, valamint a pénzügyi tudatosság fontosságáról, a korszerű fogyasztói magatartás formáiról szereznek ismereteket az itt tanuló diákok. Ez azért is kiemelten fontos, mert a szakközépiskolában végző tanulók a jövőben a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélettel tudnak a kereskedelemben, turizmusban, illetve a vendéglátásban dolgozni. A zalaegerszegi iskola tekintetében kiemelkedőnek számít, hogy az intézmény minden évfolyamán megjelenik a fogyasztói tudatosságra nevelés, valamint a fogyasztóvédelem fontossága is megfelelő hangsúlyt kap. Kónyáné Tömpe Lívia igazgató asszony az ünnepélyes átadón kiemelte, hogy a pályázatukban vállalásként megjelenített internet és közösségi média használat a jövőben középpontba kerül a diákok fogyasztói tudatosságra nevelésében.

Fotó: Seres Péter

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy kiemelt területnek tartják azt, hogy az oktatási intézményekbe is bekerüljön a fogyasztóvédelem. Hangsúlyozta, hogy kötelező tantárgyként a köznevelésbe nem szeretnék bevezetni, éppen ezért alternatív módon próbálják ösztönözni az intézményeket, hogy felismerjék, hogy fontos fogyasztói tudatosságra nevelni a diákokat.