Az ünnepek előtt is rendszeresek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések

A magyar családok biztonságos karácsony előtti készülődését szolgálja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat. Az ellenőrzés kiemelt területe a termékbiztonság, azaz a veszélyes termékek kiszűrése az üzletekben, a webáruházakban és az ünnepi vásárokban egyaránt.

 

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte: „Az ellenőrzések egész decemberben folyamatosak a karácsonyi vásárokban és az üzletekben is. A magyar vásárlók, családok, tisztességes vállalkozások 2019-ben is számíthatnak a fogyasztóvédelemre, mivel a jövő évben is ellenőrizzük az e-kereskedelmet, ügyelünk a termékbiztonságra. A gyermekek biztonsága érdekében újra ellenőrizzük majd a táborokat, kalandparkokat, az idősek védelmében pedig az árubemutatókat is.”

 

A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit, mint például a csokoládémikulásokat, a karácsonyi fényfüzéreket és egyéb világító, dekorációs eszközöket. A karácsonyi vásároknál, kitelepüléseknél az árfeltüntetés mellett a mérőeszközök meglétét, hitelességét, a fogyasztói igények érvényesítéséhez elengedhetetlen nyugtaadást és a panaszügyintézésről szóló tájékoztatást ellenőrzik.

 

December elejéig országosan már közel 500 üzlet ellenőrzése valósult meg, amelyek 38 százaléka bizonyult problémásnak. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai által elvégzett közel 800 próbavásárlás 30 százalékos kifogásolási arányt eredményezett. E tapasztalatok alapján tipikus probléma a csomagolóanyag belemérése a termék tömegébe, de jellemző az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés. A tapasztalatok alapján ugyanakkor a kereskedők szabályszerűen teljesítik nyugtaadási kötelezettségüket.

 

Az ITM az ünnepeket megelőző időszakban is kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók biztonságára. A karácsonyi dekorációs trendek változása miatt a fényfüzérek mellett az egyéb világító díszeket, külterületi dekorációkat is ellenőrizték. Az ITM laboratóriumában 53 különböző, villamos hálózatról működő karácsonyi világító dekorációs termékből 25 megbukott a vizsgálatokon, azaz a problémás termékek aránya 47%.

 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: ”A fényfüzéreket csakis olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a készülék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon található bizonytalan eredetű, rossz minőségű, nagyon olcsó eszközöket célszerű elkerülni. A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott 25 terméket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak.”

 

A veszélyes fényfüzéreket a kereskedőknek kötelessége a vásárlóktól is visszahívni. Az ellenőrzés eredményei itt érhetők el.

 

Az ITM kiemelt célja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel hozzájáruljon a magyar családok nyugodt karácsonyi készülődéséhez, az ünnepek békéjéhez és biztonságához.

 

Budapest, 2018. december 7.

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM

Kommunikációs Főosztály

H-1055 Budapest, Honvéd utca 13-15.

E-mail: sajto@itm.gov.hu

Web:  www.kormany.hu

 

Share on Tumblr