BAZ

A karácsonyi vásárok sem maradnak ki az ellenőrzések alól

A tapasztalatok azt mutatják, hogy főként a nyugtaadást mulasztják el az árusok, vagy az árakat nem tüntetik fel, de összességében évről-évre kevesebb a szabálytalankodó. Előbb választott, majd fizetett, és végül megkapta a vásárlásról szóló nyugtát – a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársa csak ezután árulta el az eladónak, hogy ez egy próbavásárlás volt. Minden ellenőrzés így kezdődik. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fogyasztóvédelmi felügyelő a csütörtöki ellenőrzés során is kérte a vállalkozói igazolványt, személyi igazolványt, illetve a jegyzőkönyvhöz a bélyegzőt.

Fogyasztóvédelmi előadás a Sajószentpéteri Idősek Otthonában

„Időskorúak kihasználása a kereskedelemben” címmel tartottak fogyasztóvédelmi tájékoztató előadást a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fogyasztóvédelmi szakemberei. A rendezvény célja a fogyasztói tudatosság növelése, hogy jogainkkal kapcsolatban minél tájékozottabbak legyünk.

Kormányhivatali Gyermeknap a Megyei Kórházban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársai gyermeknap alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekklinikáján tettek látogatást és köszöntötték a gyógyulófélben lévő kis fogyasztókat, s meglepetésként néhány fogyasztóvédelmi társasjátékkal kedveskedtek a kórház kis lakóinak.

A szakemberek rögtönzött interaktív foglalkozással, fogyasztóvédelmi tárgyú játékos kvízzel igyekeztek fölkelteni az ápolásra szoruló kis betegek fogyasztóvédelem iránti érdeklődését, és egyebek mellett közös játékra invitálták a 10-es számú Petőfi Sándor Általános Iskola Kórházi Tagozatán tanuló és gyógyuló gyermekeket.

Fogyasztóvédelmi szakmai iránymutatás a pályakezdő kereskedőknek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya a közelmúltban hasznos szakmai iránymutatást adott a miskolci Berzeviczy Gergely Szakközépiskola kereskedelmi és vendéglátó ipari szakon tanuló végzős hallgatóinak. Az előadáson a diákok megismerhették a szakmájukhoz kapcsolódó legfontosabb fogyasztóvédelmi szabályokat, így vélhetően ifjú kereskedőként a jogalkotó szándékának megfelelően kezelik majd a fogyasztói panaszokat, a jótállással, szavatossággal kapcsolatos minőségi kifogásokat.

Sárospatak is Fogyasztóbarát település lett

A Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkár 2015. március 27-én Sárospatakra látogatott és Ünnepi Közgyűlésen átadta a város vezetésének a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által odaítélt „Fogyasztóbarát Település” címet.

Koszorús László elmondta, hogy a címmel a települések hozzáállását, a fogyasztók helyzetének javítására tett intézkedéseiket ismerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és nagy örömére szolgál, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadikként díjazott települése lett Sárospatak, Miskolc és Cigánd mellett. Sárospatak is pályázott a díjra, és a bíráló bizottság elismerte a vállalt törekvéseket, a helyi vállalkozások által elért eredményeket.

Sárospatak sokat tesz a tudatos vásárlói magatartás népszerűsítéséért, a városba látogató turisták megelégedettségéért, emelte ki Koszorús László, s mindemellett szólt a fogyasztóvédelmi hatóság szemléletváltásáról. Mint fogalmazott: "hatóságként nem inzultálni, hanem konzultálni szeretnénk".

Egyetemi hallgatók a Miskolci Fogyasztóvédelmi Felügyelőségen

Leendő mérnökök látogattak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségére. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi kar növendékei - egy kis történelmi áttekintés után - megismerkedhettek többek között a gyermekjátékok forgalomba hozatalának előírásaival is.

Fogyasztóvédelmi konzultáció a kocsonyafarsangon

A Kocsonyafarsangon megjelent vállalkozásoknak tartott szakmai konzultációt a fogyasztóvédelem múlt csütörtökön, melyen a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte, Miskolcon is egyre kevesebb panasszal élnek a fogyasztók a hatóság felé. A rendezvényre látogatók hasznos tanácsokkal gazdagodhatnak a Szinva teraszon felállított információs standon.